Alt Text!
Київська Академічна Майстерня Театрального Мистецтва
Alt Text!
м. Київ. вул. Ярославів Вал 14-б

На висоті весни

29 Квітня 2014

В Києві триває фестиваль «Французька весна»

Як писав Поль Верлен, «Все цвіте, буяє, все дзвенить, співає, Навіть хмурий наш, хворий наш Париж…»
В Києві ще нічого не буяло, але маса здебільше молодого люду сходилася вже до звично-святкової у день відкриття Французької весни Софіївської площі. Анонсований спектакль «Шалені дзвонарі» від компанії Transeexpress обіцяв «дійство захопливе, поетичне та веселе. 26 дзвонарів утворюють незвичну музичну споруду, ніби віддаючи шану дзвіниці величного Софіївського собору».
Перші ж акорди призупинили рух натовпу, і почалася сорокап'ятихвилинна гра асоціацій, фантазій, почуттів, пригадувань і багато чого, що досить простеньке видиво наповнювало змістом, народжувало нове в уяві і сприйнятті глядачів.
Над площею у вишині засяяла квітка. Подихом одухотвореного космосу повіяло від відкриття її пелюсток. Проявилися фігури дзвонарів не у просторі, а у просторі-часі. Здалося, вони матеріалізувалися з повітря, яке вже десять століть надихає цю місцину. Свідки вічного світу поглянули на киян. І коротка мить звернення Високого Джерела до людства виструнчила душевність усього зібрання.
А ніби ж нічого особливого і не було. Але по виставі люди розходилися повільніше, ніж це могло б бути пізньої години у будень. Очі людей світилися умасштабненим зором. Вони побачили більше показаного, отже, мистецький акт відбувся у благословенній повноті.
Французька весна у Києві триватиме до 27 квітня і закриється цього дня о 19:30 концертом гурту «Paris Combo» на Співочому полі у Печерському ландшафтному парку.
Зустрічі та дискусії з сучасними письменниками про «футбол у час глобалізації», про книжку «З країни без любові» відбудуться у книгарнях «Є» та «Бабуїн».
Кінотеатри «Київ» та «Україна» покажуть панорами французького повно- та короткометражного кіно.
У театральній виставі «Жити/Vivre» працюватимуть разом молоді українські та французькі актори з університету м. Пуатьє, Київського національного університету театру, кіно і телебаченні ім. І. К. Карпенка-Карого та Національного центру театрального мистецтва ім. Леся Курбаса.
А сучасний французький цирк виставу «Диво — водні історії» від компанії Barolosolo покаже у Київському театрі юного глядача на Липках.
Чесно кажучи, програма цього року виглядає скромніше, ніж 3—5 років тому. Мабуть, тут є об'єктивні причини, про одну з яких наважуся сказати з поваги до французьких колег і до їхніх українських помічників. Останнім часом складається враження, що Французький інститут в Україні працює як організаційний комітет Французької весни, яка вже не раз проводилася за стереотипом: гучне відкриття, масове закриття і ще дещо для афіші з огляду на кошторис. Усе ніяк не пов'язано з методичною роботою протягом року і жодним чином не демонструє налаштованості на збагачення нашого знання про сучасну французьку культуру.
Французька драматургія дуже популярна в Україні. Чому б не зробити парад наших прочитань французької класики і не показати, як це ставиться нині у Франції?
Уявіть вечір, коли десяток дискотек ведуть французькі ді-джеї або звучить шансон у багатьох київських клубах водночас. А хіба не цікаво було б побачити сучасну французьку моду на величезному подіумі вздовж всього Хрещатика і ще багато іншого, до чого завжди відкриті весняні серця.

Наші партнери

Термінове оголошення:

Шановні глядачі! Повідомляємо, що вистава "Крюня" 30 і 31 березня та 21 квітня відміняється в зв'язку по стану здоров'я актора. Перепрошуємо за незручності!