Alt Text!
Київська Академічна Майстерня Театрального Мистецтва
Alt Text!
м. Київ. вул. Ярославів Вал 14-б

Любовний чотирикутник

29 Квітня 2014

У театрі “Сузір’я” представили прем’єру вистави “Все про кохання”
У Київській академічній майстерні театрального мистецтва "Сузір’я" відіграли прем’єру вистави "Все про кохання" за п’єсою Олександра Олеся "На свій шлях". Центральну колізію нехитрого сюжету, де двоє закоханих з’ясовують взаємини, режисер Олексій Кужельний вирішив пов’язати з чотирикутником, який стає то кімнатою для любовних зустрічей, то кліткою для жінки, то сценою для її монологів.
Постановники вистави, видається, пішли за принципом, що важливіше не те, що проголошують зі сцени, а те, як це роблять. Одних лише суто театральних прийомів двом акторам – Світлані Штанько і Вадимові Полікарпову – для розігрування нескладного сюжету про двох закоханих, які, притираючись одне до одного, все-таки приходять до порозуміння, виявилося мало.
Все розпочинається із анімаційних "рухомих картинок" (автор Степан Коваль): експозиція героїв любовної лірики Олександра Олеся відбувається у мультфільмі, який проектують на білу завісу. А відтак протягом усієї дії закохані сваряться, миряться, цілуються... Передають їхні почуття прийомами театру пантоміми (Володимир Крюков) і театру предмета (це коли в умілих руках "оживають" драпірування тканин і різні предмети). Також використовують відеоряд (Віктор Придувалов) із найромантичнішими епізодами світового кіно, танець, гру світла.
Вистава досягає кульмінації, коли жінка, котра прагне зберегти свободу й потребує нових емоцій, укотре починає говорити про розрив стосунків. Абстракний Він не знаходить нічого іншого, як посадити кохану в клітку, хай і метафоричну. Згодом героїня Світлани Штанько надягне білосніжне вбрання із пір’ям і стане схожою на Ніну Зарічну, героїню "Чайки" Антона Чехова, і скорботно виголошуватиме: "Я чайка, я чайка". Та, судячи з фінальної сцени, де пташине пір’я перетвориться на весільну сукню, герою Вадима Полікарпова все-таки вдасться опустити кохану із неба на землю. Проте такого польоту, як у молодості, вже не буде. Про що й нагадують фінальні акорди вистави, де один із найвідоміших віршів Олеся – "Цілуй, цілуй, цілуй її", який час від часу з різними інтонаціями читали закохані, став піснею.

Наші партнери

Термінове оголошення:

Шановні глядачі! Повідомляємо, що вистава "Крюня" 30 і 31 березня та 21 квітня відміняється в зв'язку по стану здоров'я актора. Перепрошуємо за незручності!