Alt Text!
Київська Академічна Майстерня Театрального Мистецтва
Alt Text!
м. Київ. вул. Ярославів Вал 14-б

Марина Цвєтаєва: ”Приходьте до мене”

29 Квітня 2014


Унікальність моновистав полягає в тому, що глядач стає партнером актора, між ними на підсвідомому рівні відбувається діалог, а так звана четверта стіна зникає. Саме такою постановкою є лірична сповідь "Душа сбылась", нещодавно створена творчим тандемом - заслуженою артисткою України Ларисою Трояновською та режисером-постановником, заслуженим артистом України Ігорем Славинським.


"Марина Цвєтаєва - жінка, яка завжди залишалася сама собою, незважаючи на те, хто був поруч із нею і що відбувалося навкруги. А це під силу навіть далеко не кожному чоловікові. її поезія була життєстверджуючою та світлою. Основною в її творчості є любов. Любов до своєї Батьківщини, до своїх близьких, до рідної мови, до свого народу і - розповіла Лариса Трояновська.
Це вже не перше звернення артистки до творчості Цвєтаєвої. У репертуарі Київського академічного драматичного театру на Подолі багато років була представлена поетична моновистава "Любви старинные туманы", безсмертне слово поетеси у виконанні Л.Трояновської звучало і в інших театральних проектах. Саме вона запропонувала художньому керівнику Київської академічної майстерні театрального мистецтва "Сузір'я", народному артисту України Олексію Кужельному, щоб нова постановка за творами Цвєтаєвої з'явилася саме в цьому театрі, де завжди дуже високо ці¬нують поетичне слово. А затишна мікросцена, що є чи не найменшою камерною сценою Києва, найкраще підходить для щирого й відкритого спілкування з глядачем. До речі, театр вже звертався до творчості видатної російської поетеси, у репертуарі й зараз представлена вистава "Цвєтаєва + Пастернак".
"Вже не перший рік Лариса Трояновська виконує у нашому театрі роль Айседори Дункан у виставі "Мне тесно в имени своем". Ці дві вистави споріднені між собою. Такий матеріал не про¬сто тренує емоційну природу актора. Він вимагає величезного обсягу людськості, а з другого боку, надає безмежне поле для виявлення потаємних здатностей особистості. Моновистава Лариси Трояновської це діалог поетеси з самою собою, спроба зрозуміти сенс подарованих долею зустрічей з героями світової літератури, які були для неї насамперед людьми, до яких вона відчувала велику приязнь", - зазначив Олексій Кужельний. Недарма Марина Цвєтаєва свого часу сказала; "У найскладніший час, у час найбільшої безвиході Вашої душі йдіть до мене. Приходьте. У мене багато нових віршів і я Вас люблю. А якщо Ви нездужаєте і не можете прийти, і не можна прийти до Вас, - вийдемо на волю, посидимо де-небудь". Саме ці слова геніальної російської поетеси можуть стати лейтмотивом до нової постановки. Адже складається враження, що це саме вона прийшла до нас. Перед глядачами постає Цвєтаєва як людина надзвичайно щира. Всі її твори випромінюють любов і пронизані коханням. А головна принада поезій - намагання охопити весь світ своїми обіймами. У кожному вірші поетеси – цільне відчуття світу, вроджене відчуття, що все у цьому світі - політика, кохання, релігія, поезія складають єдине ціле. Якої б теми не торкалася Цвєтаєва, вона торкалася всього життя.
Звичайно, головне в цій постановці - слова. Але Лариса Трояновська вміло доповнює їх рухами, то плавними і спокійними, то більш швидкими й емоційними. Велике значення має й класична музика, яка дає можливість краще зрозуміти поетичне дійство. Декорації доволі прості - пара стільців, свічник, але вони допомагають зануритися в добу "срібного віку". А ікона на стіні показує, яке велике значення мав Бог для Марина Цвєтаєвої і яке важливе місце займає у житті Лариси Трояновської. Слова "Господи душа сбылась, умысел твой самый тайный", що лунають під завісу спектаклю, це немов сповідь як самої поетеси, так і актриси. Майже годинна вистава минає за мить, І після неї так не хочеться повертатися у наш прагматичний та буденний світ. Але життя триває.

Наші партнери

Термінове оголошення:

Шановні глядачі! Повідомляємо, що вистава "Крюня" 30 і 31 березня та 21 квітня відміняється в зв'язку по стану здоров'я актора. Перепрошуємо за незручності!