Alt Text!
Київська Академічна Майстерня Театрального Мистецтва
Alt Text!
м. Київ. вул. Ярославів Вал 14-б

Майстерня “Сузiр’я” отримала статус академічного театру

29 Квітня 2014

Наталія ЗІНЧЕНКО


Старовинний будинок на Ярославовім Валу в Києві колись належав офіцерові царської армії Леонідові Родзянку. Нині тут розмістилася театральна майстерня “Сузiр’я”, якою керує народний артист України Олексій Кужельний, 55 років. Нещодавно театр отримав статус академічного. За радянських часів це означало й вищі зарплати для акторів, нині ж – лише престиж та визнання.
Олексій Кужельний – у чорному смугастому оксамитовому піджаку й білій сорочці зі срібною застібкою. Перед початком кожної вистави дзвонить у маленький дзвін, розповідає гостям про театр і запрошує до зали.
Розмовляємо в холі театру. Наступного року “Сузір’я” святкуватиме подвійний ювілей: будівлі виповнюється 100 років, майстерні – 20.
– Якщо додати до цього мої 55 літ, то вийде 175, – жартує Олексій Кужельний. – Нині в Києві понад десяток театрів – академічні. Але цей статус Міністерство культури зазвичай надає тим, які мають власні трупи. А майстерня ”Сузір’я” трупи ніколи не мала. Це перший на теренах СРСР ангажементний театр. Іще двадцять років тому ми наважилися застосувати бродвейську систему й почали запрошувати артистів за контрактом. Першою була вистава про Григорія Сковороду, з Богданом Ступкою в головній ролі. Дебютну роль на нашій сцені отримав і його син Остап Ступка. А Микола Рушковський, Ада Роговцева, Лариса Кадочникова зіграли у виставі “Надо жить” за п’єсою Антона Чехова. Раїса Недашківська і Лариса Кадирова давали тут свої моновистави. На нашій сцені виступило понад півсотні народних і заслужених артистів.
А за кордон зі спектаклями виїздили?
— Ми побували на театральних фестивалях у 25 країнах світу. Спочатку їздили часто – всюди, куди тільки запрошували. Нині ж обираємо найпрестижніші. Цього року в болгарському Габрово показали п’єсу за мотивами пісень Булата Окуджави “У Барабанному провулку”.
Скільки вистав нині в репертуарі театру?
— Сімнадцять. Дуже добрі відгуки про спектакль “Оскар – Богу”. У Києві для нього запропонували сцену на 5 тисяч глядачів, із двома величезними екранами. Та ми відмовилися, незважаючи на шалені гонорари артистам. Бо це вистава не для масового глядача.
Що буде з міжнародним фестивалем ”Київ травневий”, який ви щорічно проводили? Адже цього року міська влада його скасувала.
— Наступного року “Київ травневий” відбудеться. Навесні влада перелякалася, що майданні протистояння завадять вуличним виставам. “Сузір’я” побувало на театральному фестивалі в Ізраїлі. Його не скасовують, навіть коли відбуваються бойові дії. Ізраїльтяни вважають, що мистецтво фіксує точку спокою.

Наші партнери

Термінове оголошення:

Шановні глядачі! Повідомляємо, що вистава "Крюня" 30 і 31 березня та 21 квітня відміняється в зв'язку по стану здоров'я актора. Перепрошуємо за незручності!